HAT-18-01-0751 Irodalmi és történelmi emlékhelyeink Horvátországban

Irodalmi és történelmi emlékhelyeink Horvátországban

HAT-18-01-0751

 

A pályázat eredményeinek rövid összefoglalása:

A lebonyolítás során megerősítésre került a 6. osztályos történelmi tananyag, az egyéni kutatást, csoportos témafeldolgozás követte. A program során helyszínekhez kötötten megerősítésre kerültek a szerzett információk. A Zrínyi Emlékévhez kapcsolódva a költeményekben oly sokszor megénekelt történelmi, nemzeti eseményeket, magyarságtudatot kapcsoltuk a különféle történelmi, kulturális emlékhelyekhez, hagyományokhoz A turisztikai és természeti látványosságok maradandó élményt nyújtottak a résztvevőknek. Sok diákunk először látta a tengert. Az öt nap során elmélyültek a barátságok, az osztályközösség erősödött. A természetismereti órákon tanultak megtapasztalása (vízválasztó-hegység)tudásuk elmélyítéséhez, a biológiai ritkaságok a mediterrán növények megfigyelése gazdagította ismereteiket. A távolságbecsléssel, vízvizsgálattal, pénzváltással természettudományos készségeik fejlődtek.

 

 

Legfontosabb kommunikációs felületünk az iskola facebook oldala, melyen minden friss információ megjelenik. Honlapunkon szintén elérhető a program logója és a hozzátartozó beszámoló és képek, videók. Mindkettő tanulóink és a szülők érdeklődését vonzza. Iskolai rendezvényeinknek állandó résztvevői a helyi rádió és tv munkatársai, akik híreikben pályázati tevékenységünket is dokumentálták. Az intézmény aulájában kiállítással a faliújságon írásos tájékoztatókkal informáltuk a szülőket.

Megjelenési felület (pl. honlapcím, újság):

A Határtalanul kirándulásról készített képek megosztási ideje a facebook oldalon: 2019. május 15.Határtalanul:http://www.kanizsatv.hu/hirek/2870-hatartalanul (2019. május 17.)Iskola honlapja: www.altisk-nagykanizsa.sulinet.hu

 

 

A kirándulás részletes programja:

  1. nap

Indulás a reggeli órákban.

Délelőtt: Programunkat Csáktornyán, Muraköz megye székhelyén kezdjük.

Látogatást teszünk a Zrínyiek sasfészkében, a csáktornyai várban, majd megtekintjük a Zrínyi Miklós által alapított barokk ferences kolostort.

Ezt követően Zrínyifalván teszünk látogatást, melynek erdejében, a Krusanec-erdőben ölte meg az a bizonyos vadkan Zrínyi Miklóst. A faluban megkoszorúzzuk az emlékművet, a költő-hadvezér emlékére 1724-ben állított obeliszket, amely ma a falu főterén áll.

Délután: Ezt követően a horvátországi Zagorje-ban folytatódik programunk, természeti szépségei miatt Horvátország Svájcának is szokták nevezni a területet.

Első megállónk Lepoglava településen lesz. A Bednja folyó partján elhelyezkedő kis falu a török időkben az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendnek, a pálosoknak a központja volt. Nekik köszönhetően Lepoglava a 17. században Horvátország első számú oktatási központja volt.

Látogatást teszünk a gyönyörű barokk templomban, Corvin János síremlékénél megemlékezünk a Hunyadi családról.

Végül megismerkedünk a helyben készülő, rendkívül finom kidolgozású vert csipkével, és egy helyi csipkeverő asszony segédletével a csipkeverés fortélyaiba is betekintést nyerhetünk.

Délután: látogatást teszünk a Trakoscan-i várban, amely a 16. század elején Corvin János, majd Gyulay János birtokai közé tartozott. a 19. században neogótikus lakókastéllyá átépített valamikori erődítmény Horvátország legépebben megmaradt vára.

Szállás:Rijeka ifjúsági szálló /3 éj/

 

 

  1. nap

Fiume (Rijeka) és Abbázia (Opatija) 1918-ig a magyar korona része volt, és gyakorlatilag a magyarok építették a várost és a monarchia felkapott üdülőhelyét. Mindkét településen kicsi, mégis jelentős magyar közösség él ma is, akik őrzik, ápolják a magyar nyelvet és a monarchiabeli időket.

Fiumének „tengernyi” magyar vonatkozása van (Horthy Miklós is itt végezte a tengerészeti akadémiát). Ismerkedünk az Óvárossal, az Óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival. A magyar időben épült piac, a színház, és más fontos magyar épületek: Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota, a Adria Magyar Királyi Tengerhajózási RT. székháza. Felmegyünk a Fiume fölötti Tersattoi Mária búcsújáró templom magyar hadihajók emlékét őrző fogadalmi kápolnájába (a Szent István, Viribus, Unitis és más magyar hajók és történetük). Onnan átmegyünk Tersatto római kori várába, ahonnan gyönyörűen rálátunk a városra, az öbölre, az Ucska-Monte Maggiorera, és alatta a híres opatijai Riviérára.

Délután: Opatija (Abbázia) minden villájához gazdag, sokszor nemesi származású magyar családok története fűződik. Sétánk során felidézzük ezen magyar családok történetét.

Lovranban megtekintjük Feszty Árpád egykori villáját.

 

 

  1. nap

Délelőtt: Utazás az Isztriára, Pula-ba, városnézés az Isztriai-félsziget legnagyobb városában. Pula volt valaha az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb hadikikötője. Az óvárosban több római kori műemlék található, melyek közül kiemelkedik a kiváló állapotban megmaradt amfiteátrum. 

1918. június 9-én éjjel a pólai kikötőböl futott ki a tragikus sorsú Szent István csatahajó.

Délután: Brioni-szigetek

A 14 szigetből álló szigetcsoportot az 1980-as évekig turisták nem látogathatták, hiszen Jugoszlávia elnökének, Titónak itt volt a magánrezidenciája.

Átkelés a közeli Nagy-Brioni szigetre, ahol egy kb. 4 órás programon veszünk részt. Először egy kisvonattal utazunk körbe, közben gyönyörködünk a sziget pompás mediterrán és egzotikus növényzetében. Megnézzük a mini szafari-parkot, a római és bizánci kori maradványokat, a Szent Germana-templomot (horvát középkori műkincsek másolatai), a Természettudományi Múzeumot és a Tito életével kapcsolatos fényképkiállítást. A program végén még egy sétát teszünk az egykori kőbányához, az 1600 éves olajfához és a híres píneafenyő fasorhoz.

Visszautazás a szállásra Rijekába.

 

 

4. nap

Délelőtt: hazautazás.

Útközben megállunk a horvát fővárosban, Zágrábban. Ismerkedés a város magyar emlékeivel: a Szent István kápolnával és a székesegyházzal, ahol látjuk Szent László koronázási palástját is. Itt nyugszik Erdődy Tamás, valamint az 1919-es újratemetésük óta Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter is.

Ezt követően látogatás a zágrábi magyarok kulturális központjában, a Balassi Intézetben.

Délután: városnézés Varasdon, amely a török időkben 2 évszázadon keresztül a horvátok fővárosa volt. Sétánk során megtekintjük a várat, amely egy ideig Corvin János, majd az Erdődy család tulajdonában volt.

Látogatás a temetőben, amely kertépítészeti remekmű, és ahol több magyar család síremléke is fellelhető.

Érkezés az esti órákban.

 

Résztvevők: 26 gyermek, 3 felnőtt kísérő, 1 idegenvezető, 1 gépkocsivezető

 

Összköltség:1180 000

 

 

 

 

 

Pályázatok

Magyarország Kormánya
Bethlen Gábor
Határtalanul!
Nemzeti Tehetség Program
Okosan a pénzzel
Petőfi 200
Örökös ökoiskola
Emberi Erőforrás